Rakentamisen kustannusseuranta

Jos ihan totta puhutaan, meillä on todella huono käsitys ollut koko ajan mitä rakentaminen maksaa. Niimpä pankin rahoitushakemuskin tuli tehtyä melko hihasta vedetyillä arvoilla. Kyllähän sitä tuli vaikka kuinka montaa laskentasovellusta käytettyä ja niiden perusteella sitten yritettiin tehdä hinta-arviota. Tokihan myös pääsuunnittelija katsoi loppuarvioni läpi ja antoi kommenttinsa. Mutta käytännössä – hihasta vedetyillä summilla mennään!

Nyt rakentamisen aikana minulla on melko systemaattinen tapa seurata kustannuksia (lieko ammattitauti). Listaan kaikki kustannukset exceliin ja jaottelen niitä hieman eri kategorioihin. Hauska seurata, että miten hukassa oma kustannusarvio sitten lopulta on! Toistaiseksi ei näytä katastrofaaliselta, toki vielä maatöistä on tulossa iso lasku, mutta enemmän tai vähemmän ollaan budjetissa.

Tässä vähän yksinkertaistettu versio kokonaistilanteesta. Laitoin tuohon verrokiksi ainoastaan nuo, missä vertailua budjettiin kannattaa edes tehdä. Kuvasta tulee hieman sekava, jos siihen tuo noita suuria budjettipalkkeja. Mutta tällaiselta tilanne näyttää nyt, vielä en ole ainakaan masentumassa asian suhteen!

-J

Rakennusbudjetti excel

4 thoughts on “Rakentamisen kustannusseuranta

  1. Näin insinöörinä ”rakastan” näitä vertailukuvia 🙂 Hyvältä teillä näyttää budjetin suhteen. Meillä meni se kustannusarvio kyllä myöskin aivan hatusta vetäen, maatöiden osuus on se suurin kysymysmerkki että kuinka pieleen meni.

  2. Meillä tuntui olevan kysymysmerkkejä kaikki noista osa-alueista. Ihan kiva seurata, että osaa sitten reagoida ajoissa jos budjetti näyttää menevän miljoonilla yli 🙂

  3. wau; ihanaa kun joku jaksaa olla noin perusteellinen. Pysyy hyvin kärryillä eri vaiheista kun on konkreettinen laskelma edessä. Meillä on kaikki pelkällä ruutupaperilla, mutta vielä on jotenkin pysytty ajatuksessa silti kiinni. 🙂 Varmaan yllätyksiäkin vielä hinta-arvioinneissa tulee, mutta aika hyvin ollaan näppituntumalta kaikki arvioitu tähän mennessä. Tsemppiä sinne urakkaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s