Suunnittelemisen aloitusta

Nyt pitäisi taas ryhdistäytyä. Kannustaloille pitää toimittaa 10 viikkoa ennen toimitusta sähkösuunnitelma sähkövarauksia varten. Olisi siis pikkuhiljaa aika aloittaa suunnittelemista – sähkösuunnittelemista. Ennen mitään suunnittelijan tilausta olisi tietysti ihan hyvä itse hahmottaa, että minne tarvii mitäkin. Pistorasioita ei kai koskaan ole liikaa?

Aloituskokouksessa rakennustarkastaja antoi vain yhden neuvon siihen asiaan. Eli siinä vaiheessa kun on sähköt suunniteltu, pääsuunnittelija lisää tietyllä kertoimella pistorasioita ja sitten on hyvä. Siinä pöydällä oli vielä sellainen kunnon jatkojohtoviritelmä ja kuulemma sellaisia kannattaa välttää. Hyvä, että neuvotaan esimerkin avuin rakennusvalvonnassa!

Mutta ennen kuin voi alkaa pistorasioita miettiä pitäisi tietää, että mihin talossa tulee mitäkin! Miten muuten voi tietää esim telkkarille tehtävät piuhakaaokset. Olohuone onkin minulla se suurin murheenkryyni. Koin jo rakennusaikana kriisin olohuoneen suhteen, kun tajusin kuinka pieni siitä tulee! Aaaaapuuuuva! Mitenhän tänne edes saa suunniteltua mitään, kun en tiedä miten tähänputkeen pitäisi huonekaluja tiputella. Ja haluanko vaikka 7.1 äänijärjestelmän, sehän tarkoittaisi sitä, että kaiuttimen paikat pitäisi miettiä jo nyt! Ja sittenhän ei järjestystä voi muuttaa. Vai pitääkö nekin varuiksi tehdä molemminpäin, että jos kaduttaa voi vielä kääntää olohuoneen järjestyksen.

Onko kellään jotain hyvää tapaa ratkaista tää järjestys? Eli telkkari tohon takaoven viereen oikealle? Vai sitten telkkari vasemmalle?

Olohuone pohjakuva-J

6 thoughts on “Suunnittelemisen aloitusta

 1. Pohdimme samoja juttuja. Meillä olohuoneen voi laittaa kahdella tavalla, mutta tosiaan kotiteatteri systeemit eivät sovi molemin päin. Innostuin jokin aika sitten valaistuksesta, joka johti sähköihin. pohdistelin myös atk, radio, tv pistokkeita:). Toivottavasti sitten joskus sähkösuunnittelija kommentoi ja korjaa virheitä. Toisaalta se on hyvä nähdä itse vähän vaivaa ja miettiä vaikka huone kerrallaan, omaan käyttöön sopivia ratkaisuja.

  Tv keskellä sohvaa:) hifiä:)

 2. Joo, mä olen vasta ihan alkuasteella ja sitten kun rupean sekoittamaan päätä verkkopiuhoilla ja antennipaikoilla ni sittenhän tästä vasta mukavaa tulee! Langatonta sähköä odotellessa 🙂

  -Juha

 3. Tuohon ei ole olemassa mitään oikotietä onneen; on vain rankkaa työtä ajattelun saralla. Meillä sähköhommat mietittiin pohjakuvan kanssa ja toiminnallisuuksien kautta.. Pistorasiota esim. työhuoneeseen niin, että yhtä aikaa ilman jatkojohtoja saa kiinni tietokoneen, näytön, skannerin, vahvistimen, kaiuttimet (Genelecit tarvitsevat omat sähköt), kameroiden akkulaturit, pöytävalaisimen ja puhelimen laturin.. Olisikohan siihen tullut sitten yhteensä 12 rasiaa.. Ja samalla tavalla huone kerrallaan. Mieluummin liikaa kuin liian vähän.

  Ja sitten se valaistussuunnitelma.. 😉

 4. Pistorasioita ja datarasioita ripoteltiin meillä ainakin ihan urakalla ja nimenomaan sillä ajatuksella, että tulevaisuudessa laajakaista-/valokuitulinjaa pitkin tulee taloon kaikenlaista viihdettä. Olohuoneeseen tehtiin kahdenlaiset sisustuspohjat, joiden mukaan lätkittiin rasiat ja vedettiin valmiiksi kaiutinpiuhat 5.1 järjestelmälle, kaiuttimeksi valitsimme olohuoneeseen kattoasenteiset satelliitit, jolloin etu- ja takakaiuttimet voi kääntää vahvarilla helposti toisinpäin, sillä molemmissa sisustuksissa vahvistimen ja subbarin paikka säilyy samana.

  Valaistus kannattaa miettiä pitkälle samoin ajatuksin, eli pyöritellä paperilla pöytien paikkaa ja suuntaa, siksipä meilläkin on ruokapöyän päällä kaksi kattorasiaa 40 cm välillä, että saadaan lamppu aina pöydän keskelle.

  Ja lopulliset rasioiden paikat meillä tehtiin asennusvaiheessa, kun asioista keskusteltiin sähköasentajamme kanssa. Moni asia muuten muuttui matkan varrella, joten lopulliset sähkökuvat ovat melko erilaiset noihin sähkösuunnitelma kuviin. Ja mielestäni suurelementtiseinässä on helpompi putkittaa liikaa ja kitata umpeen turhat rasiat, kuin lisätä niitä rasioita jälkikäteen.

  Tsemppiä valaistussuunnitelman ja sähkösuunnitelman tekoon, sillä sitä siinä tarvitaan.

 5. K&M: Kiitos hyvistä kommenteista. Joo se on myös meillä ajatuksena, että olohuone toimisi ns. kahdella eri sisustuksella. Eli pystyisi kääntämään peilikuvaksi. Itse olen ajatellut toteuttaa tämän niin, että tulee 8 varausta ja ne pystyy sitten kääntämään peilikuvaksi. Tällöin on mahdollista 7.1 järjestelmään (vaikkakin sitä ei oikein suositella niin, että suoraan sohvan takana on kaiuttimet). Mutta onpahan ainakin mahdollisuus.

  -J

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s