Ajatuksia takasta

Meillehän tulee taloon takka. Tämä oli aivan itsestäänselvyys – pitäähän nyt omakotitalossa takka olla. Vaikka ei käyttäisi! No tähän asti kaikki hyvin – takka tulee ja se sijoitetaan keskelle taloa. Takkaa varten perustussuunnitelmassa tehtiin erillinen antura keskelle taloa. Me jopa hieman laajennettiin noita takan perustuksia ja nyt laatan alla taitaa olla joku reilun kuution kokoinen betonimöykky täynnä rautaa. Eipähän pitäisi takan vajota ainakaan maan alle.

Ensimmäinen ongelma takan valinnassa on, että mihin sitä käyttää. Tunnelman luomiseen takka on erinomainen, mutta ehkä vähän kalliihko sisustuselementti. Eli jotain  hyötyä lämmityksessäkin siitä saisi olla. Nykyisessä asunnossamme lämmitämme takkaa noin joka toinen päivä. Eli takassa pitää olla sen verran kokoa, että sillä saa jotain hyötyä aikaiseksi. Vaikka maalämmöllä lämmittäminen pitäisi olla edullista ja helppoa niin ei kai siitä mitään haittaakaan ole, jos takassa tulta loimuttaa. Ja maallahan pitää varautua sähkökatkoksiin, niin hätätapauksessa pitää pystyä jotain peruslämpöä ylläpitää pelkällä takallakin.

No tähän asti kaikki selvää – takka, ja saa olla varaava malli, ihan kookaskin. Sitten homma meneekin monimutkaiseksi. Meidän takkahan on suunniteltu kulmaan, joten se karsii monia vaihtoehtoja pois. Entäs, miten se leivinuuni? Meillähän ei ole tilaa kahdelle erillisille uunille. Ja jos maalla asutaan niin pitäähän sitä torpassa leivinuuni olla! Jos vaikka joskus innostuu kokkailemaan leivinuunissa vaikka.. karjalanpiirakoita, tai leipää! (ainakin kirjoittajan kannalta melko epätodennäköinen skenaario). No onkohan takkaleivinuuni-yhdistelmistä mihinkään? Niitäkin on erilaisia. Toisissa leivinuuneissa pidetään tulta ja toisessa voi vaan hauduttaa. Eikös leivinuunin idea ole juuri se maku? Eli kai siinä tuliakin pitäisi pystyä pitämään. Muutenhan se on vaan puulla toimiva sähköuuni.

Takan materiaali on yksi suuri kysymysmerkki. Toiset on vannoutuneita vuolukivi-faneja ja toiset pitää tiilistä muurattua ylivertaisena.

Kuvan linkki 

Ota näistä nyt selvää, vuolukivi ilmeisesti vaatii pienemmän tilan painoonsa nähden. Eli jos on kaksi ulkomitoiltaan saman kokoista takkaa niin vuolukivi varaa paremmin. Internetin ihmeellisestä maailmasta kun yrittää etsiä mielipiteitä asiasta, niin menee vaan entistä enemmän sekaisin. Toisten mielestä vuolukivi on haurasta ja kestää vaan muutaman hassun vuoden ja toiset sanoo tiilestä samaa. En oikein tiedä haluanko vuolukivistä, ehkä hieman hautakiveä muistuttavaa, takkasysteemiä olkkarin nurkkaan – vaikka olenkin vuolukiven vannoutunut fani. Eihän tuo esimerkkikuvan tulikiven takka pahan näköinen kyllä ole, mutta onko se silti vähän synkkä?

Kuvan linkki

Toinen vaihtoehto takkamateriaalille on tietysti tiili. Vuolukiveen verrattuna tiili ilmeisesti sitten taas luovuttaa lämpöä hitaammin ja tasaisemmin. Ja on halvempi. Tiilen voi pinnoittaa sitten millä haluaa. Voi olla kaakelipintaista, rapattua tai tiilipintaista. Jotenkin mikään näistä ei oikein säväytä.

Kuvan linkki

Vuolukivi on siis jollain tapaa synkkä. Tiilipintaisista en oikein tiedä ja en juurikaan tykkää rapatuista takoistakaan, enkä kaakelista.

Eli ehkä tähän taloon pitää tehdä takka puusta!

-J

Advertisement

6 thoughts on “Ajatuksia takasta

 1. Laattapinta
  Mun mielestä kaakelit kuuluu kylppäriin ja vessaan.
  Tietysti niitä on helpompi pitää puhtaana. Onko kuitenkin aika vanhanaikaisen tyylinen? No riippuu varmaan laatoista, joilla takka päällystetään.

  Tiilipinta
  Aika klassinen 70 / 80-lukulainen vaihtis. Miksei taas kerran materiaalin valinnalla voi vaikuttaa ulkonäköön paljonkin. Riippuen vähän tiilestä niin puhdistettavuus vaihtelee. Kestävyys mekaaniselle rasitukselle…?

  Rapattu tiili
  Miksei? rapattu on tietysti hieman arka mekaaniselle rasitukselle (lapset / juhlat tms.)
  Värien valinnalla ja niiden yhdistelyllä voi pinnasta saada melko hyvänkin näköisiä takkoja.

  Vuolukivi
  Perinteinen 90-luku / 2000. Mielestäni pinta on ainakin kestävä (sisuksethan on aina valmistajasta riippuen). Vuolukivi on kyllä melko huokoinen materiaali (eli imee kaiken kostean itseensä), jolloin makkaran paistorasvat jättävät jälkensä pintaan. Ainakaan minun mielestä kuvan takka ei nyt ole mikään hautakivimalli. Ja paljonhan kaikkien takkojen kokonaisuuteen vaikuttaa myös ympäröivät värit, joilla takan saa vaikka hieman sulautumaan taustaan tai sitten korostumaan.

  Taas jaoin mielipiteitä vaikkei kysytty. Luotan että valitsette teille parhaan takan jota myös kestää katsella.

  -Janne

 2. Kati & Jarkko: Hmmm, eikös mantteli ole avotakkoihin?

  Janne: Hyviä pointteja. Pitää vielä vähän vundeerata tätä asiaa. Kaippa se on sitten ihan sama millainen lämmönlähde siinä nurkassa pöhöttää. Ja jos tosiaan vaikka piilottaisi sen takan esim laittamalla koko seinään jotain liuske-/koristekiveä. Siitä voisi tulla hyökkäävä, tai sitten ihan kiva. Ei ole helppoa!

  -Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s