Sillä shiideli ja muuta valmispiippumietintää

Jollain tavalla on ollut selviö, että meille tulee valmispiippu. Muurattu piippu olisi siinä mielessä hyvä, että se varaisi osan lämmöstä itseensä. Kuitenkaan yksikerroksisessa talossa tästä ei pääse hyötymään juurikaan. Näinpä meille tulee varaamaton valmispiippu.

Valmispiippujakin on monia. Kuitenkin teräspiiput olen karsastanut pois lähinnä sen takia, että pelottaa niissä piilevä palovaara (lue vaikka tekniikan maailman artikkeli teräspiippujen palovaaroista tästä). No jäljelle jää oikeastaan lekasorapiippu kuten schiedel tai valettu valmispiippu, joka asennetaan kerralla nosturilla paikoilleen. Tämä jälkimmäinen tulee jonkin verran kalliimmaksi etenkin kun on vain yksihorminen piippu yksikerroksiseen taloon. Lähinnä nämä ovat ilmeisesti kilpailukykyisiä jos on useampia hormeja ja useampikerroksiseen taloon.

Schiedel Rondo Plus

Schiedel Rondo Plus, kuva Schiedelin sivulta

Meille tulee nyt todennäköisesti elementeistä rakennettava lekasorapiippu ja todennäköisesti schiedeli. Siitä tarkemmin yksihorminen Rondo Plus, 16 cm hormilla. Piti muurarilta kysellä ihan, että minkä kokoinen hormi olisi hyvä ja hän suositteli tätä kyseistä kokoa. Saa nähdä miten iskän kanssa saadaan tämä muurattua paikoilleen, vai tuleeko S:n muotoinen piippu. Tosin siinäkin voisi olla etunsa, sanovat kuitenkin, että mitä pidempi piippu, sen parempi veto. Ja jos tekee vähän mutkaa, niin eikös se pituus kasva?

Olen nyt kysellyt tarjouksia muutamista liikkeistä noista valmispiipuista. Etukäteen ajattelin, että soitan vaan ja totean ”yksi 7,5 metrinen piippu kiitos”, ja asia olisi ollut sillä siideli. Myyjät kuitenkin heittelivät minulle kaikenmoisia kysymyksiä bumerangina:

 • Minkämuotoinen liitoskappale? Pyöreää vai neliskanttista?
 • Haluaako monta peltiä, eli onko tarvetta kesäpellille?
 • Tarviiko monesta kohtaa eristystä piipun ympärille läpivienneissä ja kuinka paljon? (Kai se pitää varmuudeksi 100mm ottaa :))
 • Tarviiko tukipakettia piipulle?
 • Laitetaanko pohjalaattaa vai kondenssiastiaa?
 • Otetaanko pellityspakettia tai piipunhattua? Ja näitähän ei saa kuin mustana tai punaisena, jes!
 • Entäs puhdistusluukku. Eristekivellä ja liitoselementillä vaiko vain valurautainen?
No kaikkiin näihin nyt suhteellisen helposti löytyy vastaus, että kai me kohta päästään jo iskän kanssa sitä ässää muurailemaan. Iskä kyllä ehdotti työnjaoksi, että hän muuraa ja minä vahdin työnlaatua.

-J

2 thoughts on “Sillä shiideli ja muuta valmispiippumietintää

 1. Meille tulee Härmä Air.

  Kysyin tutulta palomieheltä mitä mieltä hän on teräspiipuista ja sanoi, että kotimaiset valmistajat (kuten tuo Härmä Air) täyttää kotimaiset palovaatimukset, kun taas ulkomaiset valmistajat ei välttämättä yllä samalle tasolle.

  Omasta mielestä teräspiiput on ulkonäöllisesti ehdottomia ykkösiä, ja nyt kun saimme asialle vielä asiantuntijan siunauksen, niin tilaus laitetaan vetämään.

  Härmä Airilla on myös vesikiertoinen piippu, jonka avulla voi siis lämmittää vesikiertoisen lattialämmityksen vettä. Tämä olisi ollut ehdoton juttu meille, jos tekninen tila olisi ollut asuinrakennuksessa. Autotallin TT:stä matka on kai liian pitkä ja siksi valitsimme tavallisen Härmä Airin (sori jos tekniikkasanasto ei oo ihan hallussa 🙂

 2. Onhan noissa eri valmistajissa varmaan paljon eroja.
  Samaa mieltä kyllä olen, että teräspiiput on nätimpiä. Meillä tuo piippu tulee vaatehuoneeseen piiloon, niin ei tarvinut ulkonäköseikkoja miettiä..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s